Een zorgboerderij die meedoet aan het project ‘vriendentuin’ helpt op een unieke manier mee om een verbindende factor  te zijn voor de samenleving.
Deelnemers van de zorgboerderij besteden hun dag op een zinvolle manier. Zij verzorgen de kippen, verzamelen eieren en pakken deze in. Er wordt gezaaid, geplant en geoogst. De verse eieren en groenten worden aan de voedselbank geleverd.

Bij zorgboerderij Limosahoeve in Spijkerboor staat een tunnelkas en op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuw kippenparadijs. Zo mag ik deze spiksplinternieuwe overdekte ren inclusief nachthok van vier meter breed en 36 meter lang wel noemen!
Boer Mark heeft hier in de zomermaanden met hulp van een aantal deelnemers een geweldige klus aan gehad. Samen sjouwen, zagen, timmeren en verven. Nu nog de laatste puntjes op de i zetten: De verlichting aansluiten en het nachtverblijf inrichten met de roesten die nu nog nat zijn van de verf.
‘Eerst stond hier een ander hok’, vertelt deelnemer Johan, ‘maar die mocht niet meer vanwege de vogelgriep. Nu hebben we deze ren met een dak erboven. Dan kunnen de kippen niet besmet worden door andere vogels.’
Help jij mee met de verzorging van de kippen?
‘Ja, ik geef ze eerst kippenvoer en dan krijgen ze vers water. Daarna ga ik de eieren eruit halen. Alle eieren worden in de werkplaats schoon geveegd en in doosjes van zes gelegd. Bob(82) stempelt de stickers met datum en plakt deze op de doosjes.
Cecilia(46) vindt het gezellig om in de auto mee te rijden naar de Voedselbank. ‘Elke donderdag rijdt de boer met de kratten eieren naar de voedselbank in Purmerend’, vertelt zij vrolijk. ‘Soms gaan er ook kratten mee met bijv.: sla, andijvie, koolrabi of spitskool uit de kas.’

In de kas tref ik Annie(83) die de grond met haar handen aan het fijn maken is voor de bakken die op hoogte staan. Glunderend vertelt ze dat zij geniet van dit klusje omdat alles er dan zo mooi egaal uit ziet.
Ed, een vriendelijke zeventiger, vult potjes met de eigen gecomposteerde grond waar deelnemer Paul(70) de aardbeienstekken in plant. Paul zegt het jammer te vinden dat ‘t tuinseizoen er bijna op zit. ‘Van februari t/m november is er altijd wel wat te doen in de tuin/kas, vertelt hij. ‘In december maken we vaak alweer een nieuw tuin/kas plan en sorteren we de zaden van allerlei groenten en bloemen die we drogen en in potjes sorteren. In januari gaan we naar het tuincentrum om zaden en plantjes bij te kopen. Als het weer meezit gaan we de grond bemesten en spitten we de boel om. In februari gaat het voorzaaien alweer beginnen. In april krijgen we via Landzijde de eerste kweek plantjes voor in de kas. Die zetten we dan met een heel ploegje in de grond. Ongeveer zes weken later kunnen we de eerste kratten verse groenten al wegbrengen naar de voedselbank.’

Paul zijn hart gaat sneller kloppen van tuinieren en Bob vindt het mooi dat hij ondanks ‘zijn’ Parkison op deze manier nog van nut kan zijn voor de maatschappij.