De Vlinderstichting bestaat dit jaar 40 jaar en ze reizen dit jaar door alle provincies om de vlindertelling onder de aandacht te brengen. Vorig jaar deden er 90 boeren mee en dit jaar is het doel om de 150 te halen. Zorgboerderij Hoeve de Vogel doet mee aan de nachtvlindertelling. Marianne van de zorgboerderij kreeg half maart het verzoek of ze mee wilde doen. Zij vertelt ons meer over het avontuur.
De vlindertelling loopt via de Vlinderstichting. Zij kwamen samen met de Agrarische Natuur Vereniging langs op zorgboerderij Hoeve de Vogel. Marianne: “Het is een langlopend project. Ze maken onderscheid in de dagtelling en de nachttelling. Ik heb me opgegeven voor de nachttelling. Je hoeft gelukkig niet ’s nachts te tellen. Ik wil ook de dagbesteding erbij betrekken. Per bedrijf krijg je 3 emmers met licht en die zet je op verschillende plekken op de boerderij. Daar komen vlinders op af en die tel je overdag. Je moet ze fotograferen en uploaden naar de Vlinderstichting. Aankomende donderdag (6 april) ga ik voor het eerst emmers buiten zetten en vrijdagochtend voor de vlinders wakker worden en wegvliegen, ga ik ze fotograferen.”
Marianne is niet de enige die meedoet aan het mooie project: “ Er is een actieve appgroep met alle deelnemers die meedoen. Er komen dagelijks meldingen binnen van vlinders die ze hebben gevonden of er worden vragen gesteld. Er is een groepje in Friesland dat samen vlinders gaat tellen. In de groep leeft het dus heel erg. Ik heb educatieve materialen gekregen om vlinders te herkennen. Die liggen nu bij de kopieer winkel, zodat het in de kantine gehangen kan worden. Ik heb de deelnemers op de zorgboerderij vanaf het begin meegenomen. Dat doe ik altijd met alle biodiversiteit projecten. Ook toen ze langskwamen, zaten een aantal deelnemers om ons heen. Als ik gelamineerde spullen ophang, kan iedereen meedoen. Ik vind het ook leuk als zij een rol erin hebben. ”
De Vlinderstichting maakt elk jaar een mooi verslag met een duidelijke analyse. Marianne: “We kregen grote emmers met een gat. In de trechter plaats je een ledlamp, die aangaat als het donker wordt. Dat geeft blauwig licht. Ik heb er 1 op het erf, 1 bij een natuurelement en 1 in het gewas. Daarmee kun je op boerderijniveau meten waar meer nachtvlinders komen. We moeten het ook koppelen aan de locaties als we het uploaden in het speciale systeem voor de Vlinderstichting. Het is niet dat het in het niks verdwijnt. Ze gaan erg concreet aan de slag met alle informatie. Op boerderijniveau gaan wij iets leren over nachtvlinders. De bedoeling is dat je dit elke 2 weken doet, het is een langlopend project. Als ik 3 jaar meedoe, mag ik de emmers houden. Ik heb geen idee of ik dat ga halen. Ik zou het heel knap vinden als het me lukt om het te integreren in de zorg en een jaar vol te houden. Het moet passen in mijn structuur, want ik plan de zorgdagen altijd met klussen. Voor mij is het beste als het daarin terecht kan. Net als wanneer we donderdag eieren naar de bakker brengen, wil ik de vlinders in de structuur pakken.”
De zorgboerderij is op diverse aspecten actief bezig met biodiversiteit: “De deelnemers zijn altijd geïnteresseerd in biodiversiteit. We zijn begonnen met de vogeltelling. Dat doen we al jaren, maar toen kwam iemand op de zorgboerderij om meer over biodiversiteit uit te leggen. Toen hadden we het echt over: wat is biodiversiteit precies? Na enig gepraat kwamen we erop uit dat het gaat over soorten-rijkdom. Maar je moet in de polder tegelijkertijd geen palmboom willen. Dus soorten-rijkdom, die past bij een omgeving. We hebben meegedaan aan de mollentelling, we gaan meedoen aan de bijentelling. We hebben onlangs eendenkorven geplaatst. Als ik iets introduceer, interesseert het echt de meesten. Er komen leuke vragen, mensen gaan meedenken. De gedurende winter hebben we allemaal nestkastjes en insectenhuizen gemaakt. Onlangs hebben we nieuwe nestkastjes opgehangen.“
We twijfelen er niet aan dat we Zorgboerderij Hoeve de Vogel nog meer kan tegenkomen op het gebied van biodiversiteit!