Energie besparen op de zorgboerderij

De werkgroep “Warm Medemblik” heeft op ons verzoek een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om te verduurzamen op zorgboerderijen. Eén van deze boerderijen is zorgboerderij Klaverweide in Hensbroek. De werkgroep Warm Medemblik bestaat uit vrijwilligers en medebewoners uit de gemeente Medemblik. Twee energiecoaches van Warm Medemblik bezochten de zorgboerderij Klaverweide in februari 2024 en deelden hun bevindingen die kunnen zorgen voor energiebesparende maatregelen. De zorgboerderij heeft naast dagbesteding, ook gemiddeld 185 koeien. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar ook grote voordelen. De werkgroep Warm Medemblik heeft een adviesrapport voor de zorgboerderij geschreven. Wij vroegen Bart Klaver van zorgboerderij Klaverweide om zijn ervaringen met ons te delen.

Bart: “Ik heb de energiescan als positief ervaren. Ik vond het erg fijn dat de energiecoaches niet iets wilden verkopen. Ze kwamen echt met simpele en toepasbare adviezen." De zorgboerderij ziet veel mogelijkheden in de adviezen die ze hebben gekregen, bijvoorbeeld een nieuwe warmtepomp. Dit is en flinke investering voor de zorgboerderij, maar zij gaan hier goed over nadenken om dit mee te nemen in de volgende verbouwing.

Bart: “We gaan voor de verbouwing kijken naar verschillende mogelijkheden, zoals: inductieplaten en radiatoren tegen de buitenmuur. De radiatoren halen schone lucht van buiten. Deze kunnen als een soort airco gebruikt worden, dus het heeft eigenlijk een dubbele functie. Net als de melk van koeien, we kunnen de warmte van de melk gebruiken om de boerderij en zorgruimte te verwarmen. Het zou erg mooi zijn als we dit binnen nu en 5 jaar kunnen realiseren. We denken vaak dat de investering voor dit soort zaken te groot is, maar uiteindelijk loont het.”

De werkgroep keek ook naar de vloerverwarming in de familiewoning van de zorgboerderij. Met een warmtecamera konden de energiecoaches ontdekken dat de helft van het huis koud en de andere helft warm was, waardoor er energie wordt verspild. Met deze kleine ontdekkingen, kunnen er al snelle maatregelen genomen worden om uiteindelijk energie te besparen. De energiecoaches adviseerden daarnaast een dynamisch energiecontract voor de zorgboerderij en de familiewoningen. 

Bart: “Ik zou de energiescan aanraden aan andere zorgboerderijen, omdat de energiecoaches onafhankelijk zijn. Ze zijn heel praktisch. Meestal komen dit soort partijen om je uiteindelijk iets te verkopen en dat vertrouw je minder. De energiecoaches waren echt heel fijn. Mijn tip aan andere zorgboerderijen is om goed te kijken naar de lange termijn. Met de warmte van de melk van de koeien en met een bodemwarmte pomp is heel veel mogelijk. Uit het uitgebreide rapport blijkt dat de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s.”

Zorgboerderij Klaverweide gaat verder met de adviezen uit het rapport. Meer informatie over het initiatief Warm Medemblik is hier te lezen: https://www.warmmedemblik.nl/

 

Dit verhaal hoort bij deze zorgboerderij:

Klaverweide

Wij zijn de Familie Klaver. Wij runnen met ons gezin in de Wogmeer een melkveebedrijf en hebben daar sinds 2005 ook een zorgboerderij van gemaakt.

Op onze zorgboerderij ontvangen wij vijf dagen in de week deelnemers die dagbesteding of activerende begeleiding nodig hebben.

Door de jaren heen hebben wij van allerlei activiteiten op de boerderij gecreëerd en daarnaast is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan Kapsalon Marlitha. Deze kapsalon zit namelijk boven in de boerderij gevestigd.

Hensbroek